Beelden van Tineke Brackel

GA4 workshop docent

In 2006 ging ik naar de marmergroeve van Pietrasanta in Italië en begon te werken aan een steen die ik in de rivier vond. Binnen twee weken groeide mijn enthousiasme zozeer dat ik mijn auto vollaadde met marmeren stenen en terugging naar Amsterdam om mijn verkenning van dit materiaal voort te zetten. In 2007 vond ik mijn prachtige atelier aan de Roeden 1800, een culturele zakenplek voor kunstenaars van diverse disciplines. Hier ontwikkelde ik mijn eigen signatuur in het beeldhouwen.

Een steen lijkt dood, koud, hard, ondoordringbaar. Steen draagt ons echter onvoorwaardelijk en is een stille getuige van onze geschiedenis. Terwijl je met dit materiaal werkt, kun je zoveel structuren onthullen. Door zijn (onzichtbare) lijnen ontvouwt zich een vorm die tijdens het beitelen en polijsten betekenis krijgt. De zinsnede ‘We maken geen fouten, we hebben alleen gelukkige ongelukken’ (Bob Ross) symboliseert het geschenk van de steen aan de beeldhouwer. Eigenlijk beeld ik zo uit dat ik tijdens het beeldhouwen altijd open sta voor deze gave.

Daarom begint het werkproces altijd met vertrouwen in wat zich schuilhoudt in de lijnen van de steen en het verhaal dat hij mij vertelt en wat zich tijdens het proces zal ontvouwen. Materie-vorm-ruimte-tijd produceert als interactie tussen het ene element en het andere de uiteindelijke vormtaal. Luisteren, zien, herkennen met mijn handen. Als 3D-beelddenker kan ik mij uitleven in het intuïtief creëren van de vloeiende vormen. Met een directe aanpak blijf ik wegpelen. Elk beeld creëert zijn eigen verhaal. Door in opdracht te werken, sluit ik aan bij wat de klant onbewust wil. Voorbij verstand en hart. Daarbij volg ik mijn intuïtie, wat resulteert in een werk dat echt aansluit bij het gevoel van de opdrachtgever. Voor mij is dit een spannend proces waarbij ik geen andere keus heb dan de impuls te volgen die de steen in mij opwekt.

Wat is de methode “Taille Directe”?

Ideeën over de vorm groeien mee met de vorm zelf door direct in de steen te werken. Een ‘fout’ dwingt je om van gedachten te veranderen, flexibel en inventief te blijven, en het levert altijd iets op: een uitnodiging om het leven te omarmen. Het kost veel tijd omdat je altijd bezig bent met het vinden van oplossingen. Zo kan de essentie letterlijk in beeld komen en is de intentie voelbaar, maar niet altijd zichtbaar. Pas op het einde is er het besef van ‘Aha, daarom…!’.

Ik haal inspiratie uit het werk van onder meer Barbara Hepworth, Helaine Blumenfeld, Camille Claudel, Anish Kapoor, Henry Moore, Rodin

GA4 workshop docent

Werkplaats bij De 1800 Roeden Amsterdam